2017. szeptember 2., szombat

Olasz: 15. lecke

Kedves Olvasók és Látogatók!

Az előző részekben remélem jól kiveséztük a jelen időt, így léphetünk tovább a múlt időkre. Azonban tudnunk kell, hogy sajnos több múlt idő is létezik az olasz nyelvben:
Közelmúlt - Passato Prossimo
Folyamatos múlt - Imperfetto
Folyamatos régmúlt - Trapassato prossimo
Régmúlt - Passato Remoto
Folyamatos történelmi múlt - Trapassato remoto

Mai leckénkben belekezdünk a közelmúltba.

Passato Prossimo
A Passato prossimo a mai olasz nyelv standard változatában a leggyakrabban használatos múlt idő a kijelentő mód 5 múlt ideje közül. Olyan cselekvést, történést fejezünk ki vele, ahol nem tartjuk fontosnak kiemelni, hogy mettől meddig tartott, csak azt, hogy megtörtént. A Passato Prossimo és Imprefetto esetében A Passato prossimo alakban álló ige befejezett (perfektív) igeaspektust fejez ki. A Passato prossimót csak olyan eseményeknél használjuk, ami a viszonylagos közelmúltban történt. A Tegnap meglátogattam a nagynénémet mondat mindenképpen passato prossimo, viszont a Kolumbusz felfedezte Amerikát az távolmúlt (Passato remoto). Azoknál a cselekvéseknél, ahol az időtartam fontos.

Használata:
- egy befejezett cselekvést jelez.
- elméletben egy új múlt időt fejez ki
- Ieri sono andato al cinema.
- főként északon használják

Képzése:
Képzéséhez az avere ill. az essere ige, mint segédige jelen idejét és a főige befejezett melléknévi igenevét kell ismernünk.

A befejezett melléknévi igenév (Participio passato) képzése:
A három igecsoportnak megfelelően a befejezett melléknévi igenév is három végződés segítségével képezhető:
-are
Parlare
parlato
-ere
Vendere
venduto
-ire
Partire
partito
A befejezett melléknévi igenév az olasz igék harmadik szótári alakja (a főnévi igenév és a Passato remoto után Pl.: fare, feci [Remoto E/1], fatto [Participio Passato]). Sok ige rendhagyóan képzi a befejezett melléknévi igenév alakját.

Remélem segített ez a rész nektek és ahogy az oldal is mondja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése