2017. szeptember 7., csütörtök

Angol: 18. lecke

Kedves Olvasók és Látogatók!

Mai bejegyzésben az angol kérdőszavakkal és kérdőmondatokkal fogunk foglalkozni. Előzőekben már kikerült egy rész ezzel kapcsolatban, most folytatjuk, hogy a lehető legjobban sikerüljön elmélyítenetek a tudásotokat ezekben a bejegyzésekben. Nézzük is!

Megjegyzések 

Angolul nem kérdezhetünk többesszámú mondatrészre az önálló who, what, which kérdőelemekkel - sem alanyra, sem egyébre: a 'Ki járt ott?' és a 'Kik jártak ott?' egyaránt Who was there?, a 'Kinek vettél jegyet?' és a 'Kiknek vettél jegyet?' egyformán Who did you buy tickets for? Ez alól csak az az eset kivétel, amikor a kérdésben önálló be szerepel (tehát nem segédigeként egy másik igével) és azt többesszámú főnév vagy névmás követi, pl.: Who were the guests?; What are these? 

Az ún. függő kérdést tartalmazó mondatokban "visszaáll" az egyenes szórend, mivel a kérdés ilyenkor egy állító mondat részét alkotja:
I asked Paul where they were playing 
I asked Paul if they were playing 

A kérdőszavas kérdések dallama megegyezik az angol kijelentő mondatokéval: általában ereszkedő.

A kérdések és a tagadó mondatok - a funkcióige szerepén túl is - számos közös vonással rendelkeznek. Ezek legfontosabbika, hogy a some illetve összetételei helyett mindkét esetben az any illetve összetételei használatosak:
There's some gin 
Is there any gin? 
There isn't any gin

Ha alanyra kérdezünk, akkor kijelentő szórendet kell használni, ahol az alany helyére kerül a kérdőszó.

Az alábbi kérdésekben félkövérrel van jelölve az alany helyén álló kérdőszó-csoportok. Látható, hogy az alany helyén vannak, és hogy a mondatok kijelentő szórendűek, hiszen a félkövérrel szedett részek helyére könnyűszerrel tehetünk valódi alanyt, és a mondat azonnal szokásos kijelentő mondattá válik. Az elsőnél például: Jane arrived first.
1. Who arrived first? Ki érkezett elsőnek?
2. Who lives in this house? Ki lakik ebben a házban?
3. What is making this noise? Mi csinálja ezt a zajt?
4. What disturbs you most? Mi zavar a leginkább?
5. Which boy broke the window? Melyik fiú törte be az ablakot?
6. What kind of car won the race? Milyen fajta autó nyerte meg a versenyt?
7. Which European country produces the most oil? Melyik európai ország termeli a legtöbb olajat?
8. Which country's flag contains a sun? Melyik ország zászlajában van nap? ("tartalmaz napot")

Egy trükkös példa 
A vizsgás és gyakorló tesztekben bérelt helye van az ilyesfajta kérdéseknek: Kérdezz rá a vastagon szedett részekre az alábbi mondatokban:
(1) Bob loves Samantha. 
(2) Bob loves Samantha. 

A mondat tehát: "Bob szereti Samanthát". Mármost az első helyen a kívánt kérdés ez: "Ki szereti Samanthát?" - ez pedig alanyra kérdez rá, következésképp kijelentő mondat kell, az alany helyén a kérdőszóval, tehát a Bob helyére tegyük a who kérdőszót: Who loves Samantha? A második ezzel szemben a tárgyra kérdez rá: "Kit szeret Bob?" - igazából édes mindegy, hogy tárgyra vagy bármi másra kérdezünk-e, ha nem alanyra, akkor a szokásos kérdő szórendet kell alkalmazni: Who does Bob love?

Remélem segített ez a rész és ahogy az oldal is mondja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése