2017. július 29., szombat

Olasz: 10. lecke

Kedves Olvasók és Látogatók!

Előző részünkben a Jelen idővel kezdtünk el foglalkozni. Végignéztük, hogy mire használjuk, mi a ragozási formája és vettünk rá példákat is. Azonban egy csavarral toldjuk meg az előző anyagot, ugyanis az -ire végű igék csoportján belül létezik egy alcsoport, ahol egyes szám valamennyi személyében és T/3-ban -isc- szótag ékelődik a lexéma és az igerag közé. Ezek az ún. "isc-es" igék. Tipikus képviselőjük a finire:
finisco, finisci, finisce; finiamo, finite, finiscono

Az ige morfológiai felépítése alapján nem dönthető el, hogy mely -ire végű ige "-isc-es", mely nem, ezzel kapcsolatban a szótárak adnak útmutatást. Néhány "isc-es" ige: 
abbellire, 
approfondire, 
capire, 
costruire, 
fallire, 
finire, 
fiorire, 
fornire, 
fruire, 
gioire, 
inserire, 
patire, 
spedire, 
subire, 
suggerire, 
tradire, 
ubbidire. 
Az -isc- szótag néhány más igeidőben is megjelenik.

-(s)cere, -gere, -gire végű igék:
Az olasz nyelv kiejtési szabályai szerint a c és g betűk hangértéke más, ha magas, más, ha mély hangrendű magánhangzó áll utánuk. Mint látható, a jelen idő ragjainak egy része mély, másik része magas hangrendű magánhangzóval kezdődik, ami a g és c végű lexémák esetében problémát vet fel. Az -ere és -ire csoportba tartozó igék g ill. c betűjének hangértéke ezért más lesz E/1-ben és T/3-ban, (ahol mély hangrendű magánhangzóval kezdődik a rag), mint a többi személyben és a főnévi igenév alakban (ahol a lexéma után magas hangrendű magánhangzó áll). Ilyen igék pl. a 
leggere, 
vincere, 
nascere, 
fuggire.

-care, -gare végű igék:
Az -are végű igék csoportjában is meg kéne változnia a c és a g betűk hangértékének, ha magas hangrendű magánhangzóval kezdődő rag követi őket, de ebben az igecsoportban ezt elkerülendő a kritikus igealakok helyesírása változik meg: magas hangrendű magánhangzó előtt a c és a g után egy h-t kell betoldani, így hangértékük a ragozás során végig megmarad. Ilyen igék a mancare és a pagare:
mancare (hiányozni): manco, manchi, manca; manchiamo, mancate, mancano
pagare (fizetni): pago, paghi, paga; paghiamo, pagate, pagano

-cire végű igék:
Ezek az igék (a -care, -gare végű igékhez hasonlóan) megőrzik a tőbeli magánhangzó eredeti hangértékét, ami persze helyesírásbeli változással jár: a mély hangrendű magánhangzóval kezdődő ragok elé egy i graféma kerül:
cucire (varrni): cucio, cuci, cuce; cuciamo, cucite, cuciono

-iare végű igék:
Az -iare végű igéknél csak egyetlen i-t tartalmaznak azok a személyalakok is, ahol az igerag is i-vel kezdődik, amennyiben a tőbeli i hangsúlytalan. Például:
studiare (tanulni): studio, studi, studia; studiamo, studiate, studiano
lasciare (hagyni): lascio, lasci, lascia; lasciamo, lasciate, lasciano
Ha a ragozás során a tőbeli i-re esik a hangsúly, akkor a hangsúlyos és a hangsúlytalan i is megtalálható egymás mellett az igealakban. Ez kijelentő mód jelen időben csak az E/2 alakot érinti:
sciare (síelni): scio, scii, scia; sciamo, sciate, sciano
avviare (küldeni): avvio, avvii, avvia; avviamo, avviate, avviano

Remélem segített ez a rész nektek és ahogy az oldal is mondja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése