2017. március 4., szombat

Pár tipp a nyelvtanuláshoz: 1. lecke

Kedves Olvasók és Látogatók!

Előzőleg kaptam a chatben egy úgymond "kérést", miszerint szívesen olvasnátok tippeket, amelyek segíthetnek a nyelvtanulásban és különböző nyelvek elsajátításában. Arra gondoltam, hogy ezt a témát kicsit bővebben kifejtem, de nem akarok minden jó dolgot előre lelőni, így ezt a témát 3 különböző részben fogom felvezetni nektek. Az elsőben (azaz ebben a részben) a nyelvtanulás legalapvetőbb tanácsait osztom meg veletek. A következőben szeretném kifejteni nektek azokat a praktikákat, amelyeket összegyűjtöttem vagy millió helyről, hogy kipróbálhassátok őket a nyelvtanulás közben. Végül az utolsó részben elmondom Én hogyan szoktam nyelvet tanulni. Akkor kezdjünk is bele.

A nyelvtanulás legalapvetőbb tippjei

1. Akarjátok tanulni a nyelvet! 
A legfontosabb szempont minden nyelvtanulási stratégia közül az, hogy AKARJÁTOK TANULNI A NYELVET. Sokkal nehezebben megy a nyelvtanulás, ha csak kényszerből teszitek. Mondjuk suliban rákényszerítenek, hogy azt a fránya latint megtanuljátok, mikor ti még az angolhoz se konyítotok olyan jól. Vagy esetleg kéne a nyelvvizsga, de a nyelvérzéketek odáig tart, hogy különböző formákat tudtok formálni a nyelvetekkel és itt vége is szakad?! Ezért fontos, hogy ha nekiálltok egy nyelvet tanulni, akkor szeressétek és akarjátok azt a nyelvet tanulni, mert ha nem fogjátok sokkal nehezebb lesz az a nyelvtanulás. Sokkal többet tanultok, ha szeretitek, mert lelkesek vagytok és belevetitek magatokat az egészbe csak azért, hogy tanulhassatok.


2. Ne adjátok fel!
Ha már szeretitek a nyelvet és készen álltok a tanulásra, sőt akár ha már bele is vetettétek magatokat fontos, hogy NE ADJÁTOK FEL! Sokan hajlamosak arra, hogy már az első pár hét után feladják az egészet. Miért? Mert nem megy a kiejtés? És akkor? Az angolok se tudják rendesen beszélni az angolt, akkor ti miért akadtok fent rajta? Gyakorlással és rendes tanulással ti is képesek vagytok a jó kiejtésre, sőt lehet szebben fogtok beszélni, mint némelyik angol! Vagy esetleg nem megy a nyelvtan? Sajnos a nyelvtan nehéz, bármelyik nyelvben, nem szabad feladni azért, mert nem megy rögtön. Ennek általában le kell ülepednie az emberben és később, ha folyamatosan gyakoroljátok belétek rögzül. Nincs szókincsetek? Keressetek feladatokat és tanuljatok meg minden szót, amit nem ismertek. Nem szabad feladni, mert egy akadályba ütköztetek.


3. Rögzítsétek a célotokat!
Fontos az is, ha nekiálltok tanulni RÖGZÍTSÉTEK A CÉLOTOKAT! Miért? Mert sokan vannak, akik ez a "holnap tanulok 10 új szót", de nem fognak tanulni és mindig holnap lesz belőle módszert alkalmazzák. Ezzel semmire nem mentek. Készítsetek egy tervezetet. Pl.: Minden nap megtanultok 15 új szót, 10 új igét, 5 hasznos kifejezést és meghallgattok 1 zenét, aminek lefordítjátok a dalszövegét és minden héten megnéztek 1 filmet. Ez azért hasznos, mert így látjátok a célotokat és ahhoz képest tudjátok, hogy hol tartotok.



4. Ragadjatok meg minden lehetőséget a tanulásra! 
Amikor nekiálltok egy teljesen idegen nyelvnek vagy már egy ismert nyelvet kezdtek el újra átnézni fontos, hogy intenzíven csináljátok. RAGADJATOK MEG MINDEN LEHETŐSÉGET A NYELVTANULÁSRA! Új nyelv megtanulása érdekében érdemes magántanárhoz vagy nyelviskoláshoz fordulni segítségért, aztán amikor már eljutottatok egy bő B2 szintre és a legalapvetőbb nyelvtani dolgokat is ismeritek, akkor már magatok is nekiállhattok egyedül tanulni. Érdemes sorozatot vagy filmet az adott nyelven nézni, zenét hallgatni, esetleg a zene dalszövegét lefordítani, könyvet vagy újságot olvasni, esetleg híreket az interneten keresztül. Minél több dolgot alkalmaztok, minél több oldalról érkezik hozzátok a sok sok információ, annál gyorsabban fogtok vele haladni. (Nyilván vannak kivételek... Van aki egy hét alatt megtanul svédül, míg van aki egy élet alatt se képes tűrhetően beszélni franciául...)


5. Minden nap foglalkozzatok a nyelvvel!
Ez a mai rohanó világban nem túl kivitelezhető, de ha csak 15 percet is de foglalkozzatok az adott nyelvvel minden egyes nap! Így nem fogtok kijönni a rutinból és nem felejtetek,0 ha folyamatosan használjátok minden nap!


6. Ha csökken a lelkesedésetek váltsatok!
Ha netalán beleunnátok a sok zeneszöveg fordításba, akkor olvassatok helyette, vagy unjátok az újságolvasást? Akkor inkább nézzetek filmet vagy beszéljetek! Fontos, hogy ne mindig ugyanazt csináljátok és ha valamire ráuntatok ne csináljátok kényszerből tovább, váltsatok valami más kedvetekre valóra és akkor sikerül megtartani a lelkesedést!


7. Ne féljetek megszólalni!
Lehet, hogy nem megy tökéletesen a nyelv beszélése, nem jut eszetekbe néhány kifejezés, nem tudjátok, hogy milyen igeidőt kéne használnotok és ilyenkor be pánikoltok és meg se mertek mukkanni. Ez természetes, de képzeljétek, ezen mindenki átesett már! Nem kell félnetek tőle, higgyetek magatokban! Minél magabiztosabbak vagytok annál jobban megy majd a beszéd és más is, mert elhiszitek, hogy képesek vagytok rá. És ez a lényeg. Ne féljetek attól, hogy butának néznek titeket. Minél többet beszéltek, annál jobban fog menni, de ha meg se mertek szólalni lehet, hogy ki se derül, hogy valójában mekkora nyelvi zsenik vagytok!


Ezzel az első résznek vége is szakad! Remélem tudtam segíteni és továbbra is követtek,  jó böngészést és ahogy az oldal is mondja:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése